Zelné placky

Recepty

Zelné placky

Zelné placky


Zelné placky na sádle mají své kořeny v tradiční české kuchyni, kde byly oblíbeným pokrmem zejména na venkově. Jejich historie sahá do dob, kdy byly zelí a sádlo snadno dostupnými surovinami, což je činilo ideálním jídlem pro chudší vrstvy obyvatelstva. Placky se často připravovaly jako jednoduché, ale syté jídlo, které bylo možné snadno přizpůsobit sezónním surovinám a chutím jednotlivých rodin.

 Do 30 minut  /  Velmi snadné  /  Pro 4-6 osob


Nutriční hodnoty

Energie
3209 kcal
Bílkoviny
75 g
Sacharidy
340 g
Tuky
159 g
Vláknina
70 g

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

  • vepřové sádlo – 150 g (lze nahradit 250 g škvarků)
  • zelí kysané – 500 g
  • mouka pšeničná hladká – 500 g
  • pepř
  • sůl
  • tuk
  • kmín

Postup

  1. Scedit zelí, nadrobno nakrájet do mísy, přidat mouku, sádlo či škvarky, osolit, opepřit, okmínovat.

  2. Vypracovat vláčné těsto a rozdělit jej na asi 15–20 kousků, každý rozválet na půl cm placky.

  3. Péct na sádle či smažit.
Výroba sádla Tradiční

Výroba sádla

kontaktujte nás
ARSY line - tvorba webových stránek a eshopů