Recepty

Nejlepší bramborový guláš
Rozdílů mezi buřt gulášem a bramborovým gulášem příliš nenajdete. Někdo by dal ruku do ohně za to, že buřtguláš je jen z buřtů, kdežto do bramborového guláše patří buřty i brambory. Jenže žádné takové pravidlo neexistuje a každý si pod pojmem buřtguláš představí něco trochu jiného. Zda tedy tomuto receptu budete říkat buřtguláš nebo bramborový guláš je jen na vás, jedno je ale jisté – královsky si pochutnáte.
Do 30 minut / Velmi snadné / Na 5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 564 kcal |
Bílkoviny | 36 g |
Sacharidy | 37 g |
Tuky | 29 g |
Vláknina | 8 g |
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Suroviny
- vepřové sádlo 1 PL
- cibule – 1 ks pokrájená
- špek – 100 g nakrájený na kostičky, případně můžete vyměnit za špekáčky nebo párky
- česnek 3 stroužky pokrájené
- paprika mletá sladká – 2 PL jednu lžíci můžete vyměnit za pálivou
- mouka pšeničná hladká – 1 PL na zahuštění
- voda – 1,2 l
- sůl
- majoránka (drhnutá)
- pepř čerstvě mletý
Postup
- Nadrobno nakrájenou cibuli a špek chvíli restujeme na troše sádla.
- Přidáme česnek, promícháme, stáhneme oheň, přisypeme červenou papriku, opět promícháme, zaprášíme lehce moukou, promícháme a zalijeme 1,2 l vody. Dbáme na to, aby se červená paprika nepřichytila, jinak bude guláš hořký.
- Přisypeme na střední kostky pokrájené brambory, osolíme a vaříme zhruba 20 minut, až budou brambory měkké.
- Nakonec guláš dochutíme majoránkou, solí a pepřem a guláš ještě 3 minuty vaříme.