Kapustnica

Recepty

Kapustnica

Kapustnica

Pravá slovenská kapustnica s klobásou vydá i za hlavní jídlo, stačí si k ní ukrojit pořádný krajíc čerstvého chleba. 

 Do hodiny  /  Snadné  /  Pro 4-6 osob


Nutriční hodnoty

Energie
1523 kcal
Bílkoviny
108 g
Sacharidy
148 g
Tuky
53 g
Vláknina
26 g

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

  • vepřové sádlo 1 PL
  • cibule 1 ks – nakrájená nadrobno
  • česnek 3 stroužky – nakrájené na plátky
  • bobkový list 1 ks
  • paprika mletá sladká 1 PL
  • sušené houby 1 hrst – předem namočené v bílém víně
  • pikantní klobása 2 ks – nakrájená na kousky
  • uzené maso 500 g (uzené koleno, nakrájené na kostičky)
  • zelí kysané 1 kg – překrájené
  • sůl
  • pepř – čerstvě mletý

Postup

  1. V hrnci nechte rozpustit sádlo, přidejte najemno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a bobkový list a duste, až cibule změkne.

  2. Přisypte papriku, krátce orestujte a přidejte namočené houby, klobásu, uzené maso a zelí.

  3. Podlijte 1,5–2 litry vody, osolte, opepřete a vařte zhruba 2 hodiny, až zelí změkne.

NĚCO NAVÍC
Kapustnici můžete ještě vylepšit vařenou bramborou, haluškami, smetanou, domácí uzenou slaninou anebo jen čerstvou petrželkou,“ radí autor receptu šéfkuchař Marcel Ihnačák a dodává, že vegetariánskou variantu získáte tak, že nahradíte maso sušeným ovocem (švestkami či hruškami).

Výroba sádla Tradiční

Výroba sádla

kontaktujte nás
ARSY line - tvorba webových stránek a eshopů