Recepty

Kapustnica
Pravá slovenská kapustnica s klobásou vydá i za hlavní jídlo, stačí si k ní ukrojit pořádný krajíc čerstvého chleba.
Do hodiny / Snadné / Pro 4-6 osob
Nutriční hodnoty
Energie | 1523 kcal |
Bílkoviny | 108 g |
Sacharidy | 148 g |
Tuky | 53 g |
Vláknina | 26 g |
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Suroviny
- vepřové sádlo 1 PL
- cibule 1 ks – nakrájená nadrobno
- česnek 3 stroužky – nakrájené na plátky
- bobkový list 1 ks
- paprika mletá sladká 1 PL
- sušené houby 1 hrst – předem namočené v bílém víně
- pikantní klobása 2 ks – nakrájená na kousky
- uzené maso 500 g (uzené koleno, nakrájené na kostičky)
- zelí kysané 1 kg – překrájené
- sůl
- pepř – čerstvě mletý
Postup
- V hrnci nechte rozpustit sádlo, přidejte najemno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a bobkový list a duste, až cibule změkne.
- Přisypte papriku, krátce orestujte a přidejte namočené houby, klobásu, uzené maso a zelí.
- Podlijte 1,5–2 litry vody, osolte, opepřete a vařte zhruba 2 hodiny, až zelí změkne.
NĚCO NAVÍC
„Kapustnici můžete ještě vylepšit vařenou bramborou, haluškami, smetanou, domácí uzenou slaninou anebo jen čerstvou petrželkou,“ radí autor receptu šéfkuchař Marcel Ihnačák a dodává, že vegetariánskou variantu získáte tak, že nahradíte maso sušeným ovocem (švestkami či hruškami).